Důležitá aktualizace Capture One

Před pár dny vyšla z mého pohledu velmi důležitá aktualizace oblíbeného programu pro zpracování fotek Capture One. Jde o druhé zásadní vylepšení stávající řady programu s pořadovým číslem 21. Interně sice nese označení 14.2.0, ale tím se člověk nesmí nechat zmást.

O hlavních novinkách této řady jsem psal v článku Na co se můžeme těšit v Capture One 21. Ale teď už zpět k této aktualizaci.

Co tak zásadního se změnilo?

Pro uživatele, kteří používají Windows vůbec nic. Ale pro nás jablíčkáře (uživatele počítačů Apple) nastal skutečný svátek. Apple loni na podzim a letos na jaře představil nové počítače, které jsou postavené na vlastních procesorech s označením M1. Po mnoha letech tak Apple začal opouštět platformu procesorů Intel. Již první představení nového procesoru ukázalo, že Apple si dal hodně záležet a výkon v aplikacích kolem fotografií a videa naznačoval, že je na co se těšit.

pp-blog-apple-m1-procesor.jpg

Aby se ale tento výkon dal plně využit, musejí vývojáři své programy pro novou platformu upravit. Někdy to jde snadno, jindy je to krapet komplikovanější. Počítám, že to bylo i v případě Capture One. Nicméně povedlo se a ze své vlastní zkušenosti musím říci, že výsledek stojí za to.

A proč si myslím, že je to důležité?

Capture One je skvělý program pro zpracování fotografií, ale nenabízí tak dobře provázaný ekosystém, jako třeba společenství programů od Adobe.

Z mého pohledu jablíčkáře mu třeba chybí aplikace na tabletu, která by mi umožňovala nechávat počítač doma a cestovat třeba jen s iPadem. Pokud to dneska takto udělám, musím fotky na iPadu zpracovávat v jiných aplikacích a to není moc pohodlné.

A tady se do hry opět dostává Apple se svým procesorem M1, který už nepohání jen první počítače, ale nově i nový iPad Pro. A díky tomu věřím, že se otevírá cesta, jak s trochou méně úsilí přenést Capture One i do světa tabletů. Pokud mám společný procesor, zbývá jen dořešit uživatelské rozhraní, které musí být zákonitě pro každý z těch světů krapánek jiné.

A jak si vede Capture One na M1?

Jednoduše skvěle!

Už od první beta verze s podporou procesoru Apple M1 jsem si užíval znatelně rychlejší odezvu při práci s fotografií bez ohledu to, jak velké rozlišení jsem programu předhodil. Testoval jsem i 100 Mpx RAW soubory z Fuji GFX 100S.

pp-blog-apple-m1-macbook.jpg

A jen pro srovnání.

Nachystal jsem si testovací dávku 16 RAWů od různých značek fotoaparátů s rozlišením od 24 do 100 Mpx. Dávkově jsem u všech udělal základní automatické vylepšení a následně pustil konverzi do 16ti bitového TIFFu. Před optimalizací to Capture One zabralo 1m 32s a po ní se to zrychlilo na 52 sekund. To je myslím celkem slušný výsledek. Šampiónem zatím ale zůstává domácí iMac Pro, který tu samou úlohu zvládne za 26 sekund. Ale to je přeci jen jiná váhová kategorie, než základní 13" Macbook Pro s M1.

No, nezbývá se než těšit na další novinky, co pro nás Capture One nebo Apple chystá.

Aktualizace 5.6.2021

Včera Capture One oznámil, že opravdu pracuje i na verzi pro iPad. K dispozici by měla být příští rok.

blog-captureone-m1-ipad.jpg

Publikováno

Komentáře

7969