Jak rozjet Affinity Photo a Nik Collection na Apple M1

V reakci na článek o aktualizace Capture One na procesor Apple M1 jsem dostal otázku, jestli mi fungují pluginy Nik Collection s programem Affinity Photo, který před nedávnem také uvedl verzi, která je plně optimalizovaná na nový procesor M1.

A ano, nefungují. Jde to ale obejít.

Pluginy Nik Collexction od společnosti DxO zatím nejsou nijak optimalizované pro nové procesory a proto je nutné je používat pouze přes interní překladač Rosetta. Ten zajišťuje to, že programy, které jsou napsané pro prostředí procesorů Intel, běží i na počítačích majících v sobě M1 čip. Není nutné to nikde nastavovat. Operační systém macOS se o to stará automaticky sám.

Nicméně to vede k tomu, že pokud mám verzi Affinity Photo, která umí plně využívat M1 (to je 1.8.6 a novější), nejde z ní zavolat pluginy z Nik Collection. V nabídce jsou dostupné, ale když je zavolám, nic to neudělá. Podle všeho není možné aktivně kombinovat tyto dva procesorové světy, byť máme k dispozici i ten překladač.

Jsou ale dvě cesty, jak se s tím poprat.

Buď je možné soubory otevírat přímo v pluginu. Nebo je možné Affinity Photo přesvědčit, že je také na platformě Intel. To se dělá tak, že zavřete Affinity. Následně si otevřete ve Finderu složku Aplikace, kde je položka Affinity Photo. Pravým tlačítkem klikněte na ikonku a vyberte z nabídky položku Informace. Otevře se toto okno.

blog-affinity-rosetta.jpg

Tady zaškrtněte volbu Otevřít pomocí Rosetty. Apple totiž umožňuje vytvářet tzv. univerzální aplikace, které v sobě obsahují kód programu jak pro procesor M1 tak Intel. Zaškrtnutím této volby říkáte, že chcete používat kód pro procesor Intel.

Když nyní opět otevřete Affinity Photo, začnou pluginy Nik Collection zase pěkně fungovat. Vím, není to úplně ideální, ale funguje to :-)

DxO před pár dny vydalo novou verzi s pořadovým číslem 4, která ale zatím stále není upravená pro M1. Až to bude, což je dle společnosti na dosah, stačí zvolit stejný postup a u Affinity odškrtnout volbu Otevřít pomocí Rosetty.

blog-affinity-rosetta-nik.jpg

Publikováno

Komentáře

7257