Po čase zase jen s Fujinkou

Už je to nějaký pátek, kdy se v mé výbavě objevil fotoaparát Fuji X100S. Byla to láska na první pohled. Ostatně jsem o tom napsal i článek Fuji X100S - skoro geniální foťák. Když to po čase opět čtu, neměnil bych ani čárku.

Letošní prázdninovou dovolenou jsem trávil v okolí jezera Zell v Rakousku. Když jsem doma uvažoval nad tím, co si s sebou vezmu, vyhrála varianta vyrazit na lehko jen s Fuji X100S a filmovým Fotomanem na formát 6x12 cm.

Fujinka, jak Fuji X100S doma důvěrně říkám, má pevné ohnisko 23mm, což dělá po přepočtu na plné políčko 35mm objektiv. Obrovskou výhodou je, že když ho člověk dostane do oka, tak se mu velmi zjednoduší život. Najednou přestane vidět motivy, které stejně vyfotit nemůže, protože jsou buď na hodně dlouhé sklo a nebo naopak na širočinu. Zbytek jde tak nějak uchodit a motivy začnou přicházet. Někdy mám to zjednodušení rád.

A dovolená si tak nějak o to zjednodušení říkala. Člověk například tolik nezdržuje. Tedy pokud zrovna z brašny neloví Fotomana. To je všem hned jasné, že se vyhlašuje přestávka :-)

Rozhodl jsem se lovit záběry, které mi přijdou do cesty. Většinou to totiž mám tak, že si záběr v hlavě vymyslím a pak za ním vyrazím ve správný čas a na správné místo. Což, pokud chci o dovolené věnovat maximum času rodině, moc nejde. Nebo to možná jen neumím správně zkoordinovat. Máte případně nějaké tipy a triky?

Počasí okolo městečka Zell am See bylo jako na houpačce. V horách se ostré slunce střídalo s chladivou mlhou mraků. Louky hýřily životem i barvami stovek květů. Tráva smáčená mlhou i deštěm byla tak ostře zelená, že jsem si říkal, že to snad budu muset odbarvovat :-)

I když má Fujinka už lecos za sebou a z pohledu dnešního rychle jedoucího digitálního světa jde již o skoro muzejní kousek, fotí stále skvěle. Někdy mne stále překvapí, co všechno jde z toho RAWu vytáhnout. Speciálně, když jsem vyrazil bez filtrů a kontrasty mezi oblohou a temnými lesy v údolích hor byly extrémní.

Focení s Fujinkou jsem si zase užil.

Deštěm smáčené Zell am See

Jezero Zell

Pastva nad oblaky

Sluneční nálada z Zell am See

Zasněžovací jezero

Blíží se bouřka

Černobílá nálada v horách

Technické okénko. Vše foceno na Fuji X100S. RAW zpracovaný v programu Capture One 12 Pro.

Publikováno

Komentáře

  • Michal

    Moc fajn povídání a moc fajn fotky. X100S je skvělej foťák a já osobně jej nosím prakticky denně ať už jdu do práce a nebo jen tak do města s kámošema na kafe. Je to opravdu malinký foťák a vejde se mi do tašky přes rameno. Moc nejsem na chození po horách, takže na ty fotky hor zírám s otevřenými ústy :-) Kluci od nás mě pořád ukecávají na výlety ale mě teda baví pořád víc to street ve městě... :-)) www.fotimnafuji.cz
    1

2263